Le Nôtre i Versalles

Si l’escriptura, la pintura, l’escultura, la música, les medalles del rei aporten les seves pedres separades a l’elogi, el jardí pot oferir una mitologia que les reuneix totes. I inscriure-la en un espai on tot-hom es passeja. I instal·lar-la en un cicle del temps: estació rera estació, la llegenda s’eternitza.
«Us vull per Versalles».
Es pot concebre l’ebrietat d’un mortal que es veu amb l’encàrrec de tal obra? Rebre encàrrec del rei mateix, no solament d’un totpoderós sino -ja que el segle XVII no separa pas el poder d’allò sagrat- d’una divinitat encarnada! I el jardí que se li encarrega  concebre es el de la monarquia mateixa. Dissenyant-lo explicarà la nova història del regne i el seu lligam amb el Cel… Pensaments vertiginosos que sacsejen més d’una ànima.

* * *

Al mateix temps que un parc, Versalles és un llibre. La bíblia amb la qual el rei-deu, usant tots el mitjans possibles de la narració (al·legories, digressions, secrets, sorpreses…) i barrejant a la festa tots els personatges, divins, humans o animals, es narra i engendra ell mateix.

* * *

Le Nôtre i el seu inmens equip aconsegueixen aquest prodigi: aliar l’art més subtil a la propaganda més desvergonyida. Quin altre jardí és polític fins aquest punt? Només l’emperador manxú Quianlong, en els seus dos palaus d’estiu, Yiheyuan i Yuanmingyuan, es va embarcar al segle XVIII en una empresa semblant: inscriure el poder terrestre al cor d’una cosmogonia. A la Xina, no pas un Rei-Sol, però sí un Fill del Cel habitant el palau de la bona voluntat i de la longevitat… Més de cent mil obrers treballant, diuen, en l’ampliació del llac Kumming.

* * *

Plaers de la música, de la dansa, de l’art equestre, de la gastronomia, dels focs d’artifici, del joc de les fonts, del teatre, de la disfressa. Plaers per assistir com a espectador, plaers per participar a tot tipus de proves. Plaers mai gratuïts. Cadascun d’ells va acompanyat d’un missatge. I la seva suma és una ideologia.

Extracte de Érik Orsenna. Portrait d’un homme heureux. André Le Nôtre 1613-1700. 2000

1920s_Leconte_Map_of_Paris_w-Monuments_and_Map_of_Versailles_-_Geographicus_-_ParisVersailles-leconte-1920s_-_2

Deja un comentario